Krkavec velký

Corvus corax (GPS: N 49°47,491´ E 14°49,641´)

Poznávací znaky:
Krkavec hnízdí v odlehlých lesích, má však velké teritorium a létá na velké vzdálenosti. Je velmi plachý. Je větší než káně, celý černý s modrofialovým leskem, má silný zobák na jehož kořeni trčí dopředu pírka připomínající chlupy.

FOTOGRAFIE

HLAS

biologie: Krkavci si tvoří trvalé páry. Staví si hnízdo na nepřístupné skalní stěně nebo na stromě, Vejce mají velice proměnlivého zbarvení (většinou nahnědlá s tmavým mramorováním). Je stálý. Krkavec je všežravý, v zimě vyhledává zdechliny.

ekologický význam: Jako všežravec se významným podílem mršin v potravě může být krkavec považován za užitečného uklízeče uhynulých zvířat v krajině.

zajímavosti: Pro svoji inteligenci, učenlivost a schopnost napodobovat lidskou řeč někdy neznalí lidé ochočují mláďata krkavců, když však vyrostou stávají se kvůli přirozeným instinktům a velkému silnému zobáku svým chovatelům nebezpeční a obtížní a ti se jej snaží zbavit, ochočený krkavec má v přírodě menší šanci přežít, pobývá v blízkosti sídel a mnohdy je předčasně usmrcen,

jak pomoci krkavcům: Vzhledem k vývoji početnosti populace a způsobu života dnes krkavci nepotřebují zvláštní podporu člověka – samozřejmě za předpokladu zastavení ilegálního odstřelu a trávení ptáků pytláky.